top of page

GESCHIEDENIS VAN MASSAGE

Massagetherapie kent een lange geschiedenis. Aanraking is misschien wel de eerste en meest basale vorm van communicatie. De eerste mensen gebruikten aanraking om wonden te helen. En dat gebeurt nu nog steeds. Wat doet u als u zich ergens flink aan stoot? Is niet het eerste wat u doet er met uw handen over wrijven?


Oude traditionele geneeswijzen Over de hele wereld hebben verschillende culturen in de vroege geschiedenis hun eigen massagevormen ontwikkeld en toegepast om te genezen. Eén van die invloedrijke traditionele geneeswijze is afkomstig uit het oude India. Massagetherapie is al eeuwenlang een integraal onderdeel van de traditionele Indiase geneeskunde die bekendstaat onder de naam Ayurveda. Massage werd gebruikt om de energie van de patiënt in balans te brengen. Ook Chinese acupuncturisten maakten al vroeg gebruik van een massagetechniek die Tui-Na wordt genoemd. ´Tui´ staat voor duwen en ´Na´ staat voor trekken. Een ander voorbeeld van een oude traditionele geneeswijze is de Thai massage.


China De oudste verwijzingen naar massages komen uit China. Een tekst uit het “Handboek over de Interne Geneeskunde van de Gele Keizer” verwijst naar het belang van het masseren. Deze tekst dateert uit 2500 v. Chr. Ten tijde van de Tang Dynastie, tussen 618 tot 907 n. Chr., werkten er maar liefst 56 massagedokters in het keizerlijke ziekenhuis.


Egypte Behalve in China zijn er ook in Egypte oude verwijzingen gevonden naar het toepassen van massages. Op oude hiërogliefen staan mensen afgebeeld, die een voetmassage krijgen. Dit zou een vroege voorloper van de huidige voetreflexologie zijn.


Griekenland Maar ook de Grieken bleven in vroeger tijden niet achter in het toepassen van massagetherapie. Hippocrates, de vader van de westerse geneeskunde, schreef; “De arts moet zich in veel zaken bekwamen, maar zeker in het wrijven, wrijven kan een los gewricht verstevigen en een vastzittend gewricht losmaken.”


Zweden Tegenwoordig is de meest voorkomende massagevorm in de westerse wereld de Zweedse massage. Deze manier van masseren ontstond in de 18e eeuw. Veel mensen denken dat Peter Henrik Ling de Zweedse massage heeft uitgevonden, maar dat is niet juist. Hij was wel de uitvinder van de Swedish Movement System of Zweeds Bewegingen Systeem. Tegenwoordig is dit systeem beter bekend als het Zweeds Massage Systeem.


De volgende termen worden gebruikt om de basishandelingen binnen deze massagetechniek te beschrijven: Effleurage, Petrissage, Friction & Tapotement. Deze van oorsprong Franse woorden werden geïntroduceerd door de Nederlander Johan Georg Mezger.


Verenigde Staten In de loop van de 19e eeuw deed massage zijn intrede in de Verenigde Staten, maar het werd pas echt populair in de jaren ´60 van de vorige eeuw toen de hippies volop aan het masseren sloegen. Door de tijd heen is men zich steeds meer bewust geworden van de positieve effecten van alternatieve therapieën op de gezondheid en daarmee is ook de populariteit van massage wereldwijd enorm toegenomen.
Bronvermelding: http://www.alternatieva.com/vakblad/massage/geschiedenis-massage/

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page